MOEILIJKE KWALIFICATIE

Brands Hatch 5 mei 2019

Moeilijke kwalificatie verhinderd topklassering voor Simon en Alec op Brands Hatch.

De derde en vierde races van de European GT4 series werden het afgelopen weekend verreden op het historische circuit van Brands Hatch in Engeland.

Vrije trainingen
De vrije trainingen, de kwalificaties en de races moesten deze keer in twee dagen worden afgewerkt waardoor het voor het team van MDM Motorsport hard werken was om de BMW M4 GT4 telkens weer op tijd weer klaar te hebben.

Op zaterdag waren de weersomstandigheden zeer wisselvallig voor de 34 auto’s die zich hadden ingeschreven voor dit weekend. Toch konden de twee vrije trainingen op een droge baan worden afgewerkt. Het bleek lastig om de juiste afstelling te vinden wat te zien was aan de tijden die Simon en zijn Amerikaanse teammaat Alec Udell konden rijden. Toch waren de verschillen klein, tussen de eerste twintig auto’s zat maar 1 seconde.

Kwalificaties
Vlak voor de eerste kwalificatie begon het echter hard te regenen, een aantal auto’s kozen ervoor om op regenbanden uit te gaan, echter Simon en het team besloten om de kwalificatie aan te vangen op slicks. Dit leek de beste keuze maar het was niet zonder gevaar, de auto had aanvankelijk weinig grip maar de baan werd droger en droger.

Simon leek af te stevenen op een goede start positie maar het ging toch nog fout, 3 ronden voor het einde maakte Simon een stuurfoutje waardoor hij even door het grind moest. Op zich niet zo heel erg maar door dat de baan steeds droger werd gingen een aantal concurrenten aan hem voorbij waardoor Simon bleef steken op de 12e startplaats voor de eerste race.

Alec nam de tweede kwalificatie voor zijn rekening maar die had nog meer pech. Tijdens zijn eerste snelle ronde werd het code rood waardoor hij deze ronde moest afbreken. Na het herstart van deze kwalificatie ging Alec weer de baan op maar ook hij maakte een stuurfoutje en direct daarna werd het weer code rood zodat hij weer niet een goede tijd kon laten noteren.

Toen bleek dat deze kwalificatie werd afgebroken omdat er een zware crash was van een van de Renault Alpine’s bleef Alec steken op een 25e startplaats voor de tweede race. Natuurlijk waren beide coureurs teleurgesteld met deze posities en wisten ze dat het twee inhaalraces zouden worden.

Zondag Race
Zondag werd er gelukkig geen regen voorspeld, dus beide races konden verreden worden op een droge baan. Simon vertrok goed van een 12e  plaats en wist in de eerste ronde gelijk vijf posities goed te maken. Gedurende de race kon hij het tempo van de kopgroep goed volgen en na een paar mooie inhaal acties rukte hij op naar de vijfde plaats . Tijdens een vlekkeloze pitstop nam Alec het stuur over en kon lang deze positie vast houden. Vlak voor het einde van de race moest hij toch nog een Aston Martin voor hem dulden zodat hij als zesde werd afgevlagd.

Met dit resultaat was het team best tevreden gezien de lastige voorbereiding. Het leek er op dat de tweede race nog moeilijker zou gaan  worden, Alec wist dat het moeilijk zou gaan worden om door het veld heen te kunnen rijden maar deed dit toch fantastisch. De een na de andere auto ging hij voorbij en rukte zelfs op naar de achtste plek om het stuur over te geven aan Simon.

Ook nu weer een goede rijders wissel maar toen ging het fout. Tijdens het achteruit duwen van de auto in de pitstraat liet Simon de auto in zijn 1e versnelling staan waardoor de auto bijna niet achteruit te duwen was. Hierdoor werd zoveel tijd verloren dat Simon weer als 16e de baan op kwam.

Gelukkig kon hij nog oprijden naar een 9e plaats maar meer zat er niet in. Simon was na afloop zeer boos op zich zelf zo liet hij weten. Nooit eerder was het voor gekomen dat hij de auto al in zijn versnelling had staan met achteruit duwen en juist nu gebeurde het nadat Alec de auto zo goed naar voren had gereden en een vijfde of vierde plaats er best wel ingezeten had.

Al met al genoeg verbeter punten voor de volgende races die verreden gaan worden op het Formule 1 circuit van Paul Ricard in Frankrijk op 1 en 2  juni aanstaande.
Leave a Reply


9 × = 36

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.