SIMON OP HET PODIUM!

SIMON OP HET PODIUM MET TEAMMATEN NA SLIJTAGESLAG TIJDENS DE 24 UUR VAN ZOLDER BELGIË!

30 Augustus 2015:
Aan alle sponsors en belangstellenden van Simon Knap.

Simon nam dit weekend samen met de Zaankanter Joey van Splunteren, de Belg Kris Cools en de Brabander Rik Breukers deel aan de 24 uur van Zolder België in een Prototype Wolf GB 08 van het team van Bas Koeten Racing. Nooit eerder reed Simon in een Prototype, dus een uitdaging was het zeker om met deze downforce auto te gaan rijden.

Doelstelling.
Vooraf was er een duidelijke doelstelling door de coureurs en de teamleiding vastgesteld n.l. het winnen van deze 24 uur. Nou wil iedereen natuurlijk winnen maar een hele rare gedachtegang was het zeker niet omdat de Wolf GB 08 de snelste auto is van het maximaal gevulde veld met 61 race auto’s in diversen klassen.

newsitem_zolder_001

Vrije training.
Donderdagmorgen stond er een vrije training op het programma van 1 uur. Veel tijd was er dus niet voor de coureurs om de auto aan de tand te voelen. Ook Rik Breukers had nog nooit met een Prototype gereden dus Simon en Rik namen het grootste deel van deze training voor hun rekening. Wat niet mee werkte was de regen die over het circuit van Zolder neerdaalde, zeker geen ideale omstandigheden om een nieuwe auto te leren kennen. Maar zowel Simon als Rick voelde zich prima in de auto en lieten direct zien dat het fantastisch is om met deze auto te rijden.

Kwalificatie.
De kwalificatie was opgedeeld in drie delen, een half uur begin van de middag, een half uur aan het einde van de middag en 3 uur in de avond van 20.45 uur tot 23.45 uur. Tijdens de avond kwalificatie is iedere coureur verplicht om minimaal twee ronden te rijden in het donker. De kwalificatie van begin van de middag gebruikte het team om ook Joey en Kris de kans te geven om in de auto te rijden. Omdat het nog steeds regende wilde het team de tweede vrije training laten voor wat het was totdat er ineens sneller werd gereden en er werd besloten om toch de baan op te gaan.

Omdat Joey al vaker in deze auto had gereden werd hij naar buiten gestuurd. En het was zeker een goede beslissing want Joey zette een mooie tweede tijd op de klok achter de Italiaan  Ivan Bellarosa eveneens in de Wolf GB 08. Tijdens de avond kwalificatie regende het zo hard dat er niet veel gereden werd niet anders dan de verplichte rondjes in het donker totdat het ineens om 11.15 uur droog werd. Joey probeerde het nog een keer om zijn tijd te verbeteren maart dat lukte helaas niet maar moest wel toezien dat de Belg Sam Dejonghe zich met de Norma M20 FC ( ook een prototype) zich tussen Bellarosa en Joey nestelde. Het team was zeker tevreden met deze derde startplaats voor de race.

newsitem_zolder_002

Race.
De race zou een slijtage slag worden. Anders dan donderdag was het nu prachtig weer, onder een stralende zon en 28 graden nam Simon om 16.00 uur de start van de race voor zijn rekening. Direct na de start reden de twee Porsches zoals verwacht werden hem voorbij zodat Simon terugviel naar de vijfde plaats. Lang duurde het echter niet dat Simon zijn verloren plekken weer goedmaakte en zelfs naar de tweede plek reed enkele seconde achter Bellorosa.  Bijna twee uur reed Simon kort achter de leider in de race om daarna het stuur over te geven aan zijn teammaten. Achtereenvolgens Rik, Kris en Joey reden ieder ook geweldige stints waarbij de auto halverwege de avond zelf enige tijd aan de leiding heeft gelegen.

Tegen middernacht kroop Simon weer achter het stuur van de Wolf en lag de auto op koers voor een goede positie. Na ruim een uur rijden sloeg echter het noodlot toe, Simon haalde een achterblijver in die hem niet zag en tikte Simon van de baan. Nadat de auto uit het grind was getakeld en naar de pitbox was gebracht kon de opgelopen schade door het goedlopende team van Bas Koeten Racing worden hersteld waarna Rik de baan weer op kon.

newsitem_zolder_003

Ondertussen verloor de auto wel 4 posities dus kon er weer opnieuw worden begonnen. Maar ook Rik die zeer constant en goed reed kwam er niet zonder kleerscheuren vanaf. Op het zelfde punt op de baan en op dezelfde manier werd ook Rik het grind ingereden waardoor de auto weer naar binnen moest komen. Dit maal iets korter maar ondertussen was de auto wel afgezakt naar de zesde positie in de race en ver weg van het podium. Op dat moment was de race half weg en kon er toch nog veel gebeuren.

Kris en Joey die de rest van de nacht volreden brachten de auto weer keurig terug naar de derde plaats in de race en er kwam zelfs hoop op meer. Om 7.00 uur stapte Simon weer in en reed twee uur lang strakke ronde tijden maar dat deden de koplopers ook dus schoot het niet veel op, tot dat de auto van Bellarosa de box in moest voor schakel problemen.

newsitem_zolder_005

Er kwam weer hoop en de mannen van het team van Bas Koeten gingen er goed voor zitten om de verloren rondjes in de nacht goed te maken. Aanvankelijk lukte dat prima tot dat Kris meldde over de boordradio dat de motor temperatuur opliep. De auto naar binnen en het euvel was snel gevonden en ook verholpen. De V snaar was stuk gegaan, echter dit kostte het team toch weer enkele ronden en vielen ze terug naar de vierde plaats. Deze vierde plaats werd vastgehouden tot het einde van de race. Simon stapte als laatste in de auto een reed het laatste uur de Wolf over de streep. Enigszins teleurgesteld dat de eindoverwinning niet behaald was maar toch blij omdat de tweede plaats in de klasse prototypes wel behaald was zodat de mannen toch het podium op konden.

Op de baan waren Simon, Rik,Kris en Joey als team één van de snelste echter ontbrak het deze keer aan het geluk wat je bij dit soort races wel moet hebben. Dat geluk was wel aan de kant van  de Porsche van Derdaele, Hoevenaars, Goossens en Heyer zij kende geen enkel probleem en wonnen de race op een mooie manier.

newsitem_zolder_006

Volgende race.
De volgende race staat alweer voor de deur. Woensdag vertrekt Simon naar Barcelona waar hij samen met Jeroen den Boer, Bas van der Ven en Mark Bus deelneemt aan de 24 uur van Barcelona in de door MDM Motorsport geprepareerde BMW 320D WTCC.

Mede namens Simon,
Met vriendelijke groet

Jaap Knap.

NAAR DE GALLERY >>
Leave a Reply


8 − = 1

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.