BARCELONA TELEURSTELLEND

24 UUR VAN BARCELONA LOOPT UIT OP TELEURSTELLING!

07 September 2015:
Aan alle sponsors en belangstellenden van Simon Knap.

De 24 uur van Barcelona is deze editie teleurstellend verlopen voor het gehele team van MDM Motorsport. Simon en zijn teamgenoten Bas van de Ven, Mark Bus en Jeroen den Boer alsmede het gehele team van MDM Motorsport reisde woensdag al af naar Barcelona om zich goed voor te bereiden op deze mooie 24 uurs race waar zich 76 race auto’s voor hadden ingeschreven.

Goed voorbereid.
De team eigenaren Dennis en Mark Bus hadden niets aan het toeval overgelaten en namen zelfs de tweede auto van het team mee om daar ook mee te rijden tijdens de testdag en deze achter de hand te hebben voor onvoorziene problemen. Tijdens de testdag op donderdag konden Bas en Mark veel kilometers maken in de reserve auto terwijl Simon en Jeroen de race auto aan de tand voelde. Aan het eind van de testdag was de juiste afstelling van de auto gevonden echter het enige wat zorgen baarde was de overmatige banden slijtage maar daar kon tijdens de vrije training van de vrijdag nog aan gewerkt worden.

newsitem_barca_003

Vrije training en kwalificatie.
Vrijdag tijdens de vrije training was het nat op de baan dus werd besloten niet te gaan rijden omdat het weinig zin had. De kwalificatie was opgedeeld in twee stukken, eerst de 28 snelste race auto,s en daarna de 48 overige auto’s waaronder de auto van Simon en zijn teammaten.

Tijdens de eerste kwalificatie was het nog steeds nat op de baan maar het was wel gestopt met regenen. De snelle auto’s moesten het dus doen op regenbanden en zodoende konden zij niet een hele snelle tijd zetten. Toen Simon de baan op ging voor de kwalificatie monteerde het team ook nog regenbanden onder de auto. Simon reed direct naar een tweede tijd maar in de wetenschap dat de baan verder zou drogen ging de auto naar binnen om af te wachten hoe snel de baan zou drogen.

newsitem_barca_007

Jeroen stapte 20 minuten voor het verstrijken van de tijd in de auto en ging op slicks naar buiten. De tijden gingen rap naar beneden en even leek het erop dat Jeroen de snelste tijd zou neerzetten totdat hij in zijn laatste en snelste ronde werd opgehouden door langzamere auto’s. Een 8e tijd was zijn deel waarmee hij sneller was dan de snelste auto in de vorige groep wat zou betekenen dat de auto op de vierde startrij zou staan.

De wedstrijdleiding besloot uit veiligheid overweging anders en plaatste voor de start van de race de 28 snelste auto’s vooraan en de andere auto’s daarachter waardoor de BMW 320D WTCC van het team op de 36e plaats van start moest gaan.

newsitem_barca_004

Race.
Simon nam de start van de race voor zijn rekening en deed dat voortvarend. Na de start kon hij snelle ronde tijden rijden echter de teamleiding vertelde hem een paar seconde per ronde langzamer te rijden om banden te sparen en zodoende zo lang mogelijk te kunnen rijden en eventueel een pitstop uit sparen. Na 1 uur en 50 minuten rijden kwam Simon binnen op een 24e plaats overall en 1e in de klasse A5 voor te tanken, voor nieuwe banden en voor de rijders wissel met Bas. Ook Bas ging er goed voor zitten en reed de auto super in de rondte totdat na drie kwartier het eerste probleem zich aandiende. Bas kwam naar binnen met een ABS storing waardoor de auto voor 5 rondes naar binnen kwam. Het euvel was gevonden, de ABS pomp was stuk en het zou te lang duren om deze te vervangen dus de auto met Mark achter het stuur weer de baan op.

newsitem_barca_008

Ondertussen was de auto terug gevallen naar een 50e plaats maar Mark reed hem keurig terug naar de 35e plaats overall en 2e in de klasse. Mark maakte plaats voor Jeroen en deze reed een zeer goede stint van bijna twee uur en liet zien dat er zonder ABS nog wel degelijk hard gereden kon worden. Om 18.00 uur stapte Simon onder een safety car procedure weer in de auto dus werd hier weinig tijd mee verloren, ondertussen lagen de mannen 27e overall en tweede in de klasse, er was dus nog van alle mogelijk. Na een half uur rijden moest Simon de box opzoeken vanwege een lekke band, deze werd zeer snel vervangen en kon hij zijn weg weer vervolgen.

newsitem_barca_009

De volgende stint was voor Bas die de auto naar de 24e plaats reed tot het team dieselolie lekkage ontdekte. De auto ging naar binnen om het e.a.a te bekijken maar het euvel werd niet gevonden. Het team besloot uiteindelijk de volledige brandstoftank te vervangen wat naar later bleek ook een goede beslissing was omdat er een gat in de tank werd ontdekt, iets wat nooit voorkomt bij dit soort tanks. Ondertussen waren er veel uren verloren en was de kans op een goede klassering volledig verkeken toen Jeroen om 02.45 uur weer in de auto stapte.

newsitem_barca_006

Ondertussen was ook de ABS pomp vervangen en was er hoop dat de auto de 24 uur lekker kon volmaken. Het zou anders lopen, Simon ging om 04.35 weer in de auto en na een half uur rijden was er ineens een grote rook wolk op het rechte eind en was de turbo opgeblazen, waardoor de auto afgesleept kon worden. Einde race helaas.

newsitem_barca_002

Team eigenaar Dennis Bus vertelde nooit eerder zoveel pech te hebben gehad in één race. En de ABS pomp en de een lekke brandstof tank en een kapotte turbo zijn te veel van het goede, allemaal onderdelen die zelden kapot gaan op deze auto en dus een grote teleurstelling voor het gehele team die vooraf en tijdens de race zo hard gewerkt hebben.

Volgende race.
Nu even een paar weken rust op 24 september af te reizen naar Duitsland om op het circuit van Oschersleben deel te nemen aan de 24 uur van Oschersleben op 26 en 27 september, ook weer voor MDM Motorsport met een BMW 318 ti compact samen met Gijs Kamminga, Art Keff en Rob Severs.

Mede namens Simon,
Met vriendelijke groet

Jaap Knap.

BEKIJK DE FOTO GALLERY >>
Leave a Reply


7 − 2 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.